Followers

Wednesday, 31 July 2013

Futur.

Le Owner

Chad duduk luar masjid. Jemaah semua dah makin kurang, perkarangan masjid pun semakin lapang. Dia tarik nafas dalam-dalam.

Kuis-kuis batu kecil guna kaki yang bersarung selipar jenama Adidas warna hitam putih. Jubah dah ditanggalkan awal-awal. Panas. Tinggal tshirt hitam fit dengan kain pelikat warna hijau. Letak jubah dekat tepi, tak dilipat kemas pun.

"Assalamualaikum. Brother, kau ni.... Seiv ke?"

Suara tu perlahan. Tapi rasa macam boleh hancurkan gegendang telinga. Irsyad pusingkan badan, pandang pemilik suara.

Allahuakbar. Jed of Path.

"Waalaikumussalam." Irsyad bangun. Menghadap Jed.

"Haseef. Nik Haseef Irsyad." Dia hulur tangan.

"Seiv.... of Zedus?"

Angguk perlahan.

"Wow! Aku jumpa legend of Zedus dekat sini lah. Kau dah kenapa pakai macam orang stok agama ni?"

Sengih. "Past is past. Zedus tu past aku. Yknow aite?"

Jed angguk. "Mimpi apa balik Malaysia tak bagitahu aku?"

"Mimpi indah." Selamba tanpa nada.

"Banyaklah kau punya mimpi indah," Pecah tawa Jed.

Memang. Memang budak-budak Path ni agungkan sangat budak-budak Zedus. Cuma sekarang, Zedus dah berpecah. Semua bawa hala masing-masing. Lepas tragedi masa Street Skate  Tournament 2005 yang meragut nyawa D'joe of Zedus.

"Kau jadi imam tadi?"

Angguk. "Why?" Angkat kening sebelah.

"Awesome overload sia."

Tarik senyum segaris. Senyuman tawar yang dah tak mampu nak jadi manis.

"Assalamualaikum."

"Er. Waalaikumussalam." Serentak Jed dan Irsyad.

Meek pandang Jed. Mata mereka bertembung.

"Well, I introduce you, Jed, ni Meek. Meek, ni Jed."

"Jed of Path?" Meek sengih. Tangan dihulurkan.

Jed tak jawab. Tak tunjuk reaksi. Terkejut.

"Let bygone be bygone." Meek tepuk bahu Jed. Lepas tu terus blah.

Irsyad senyum. "Assalamualaikum Jed. Aku blah dulu."

"Waalaikumussalam."


............................................................................



Lagu Nothing Else Matters by Metallica terdengar jelas dari earphone Irsyad. Rantai besi yang terukir perkataan Zedus, bertalikan tali hitam ditenung lama.

Asal boleh budak ni nak dengar sekuat hati. Meek mengomel dalam hati. Geram pun ada. Meek without mercy tarik earphone yang tersumbat dekat telinga Irsyad.


"Kau nak apa?" Irsyad separa menjerit.

"Chad, aku ni usrahmate kau. Sebelum aku back for good dulu. Kau ni adik aku. Kau, Qiden, adik aku. Sama macam Naufal, abang Qiden. Dah anggap kau macam adik kami dah." Meek mula nak tembak telinga Irsyad dengan butir-butir perkataan.


Qiden...


"Sejak Qiden dah takde, kau makin jauh. Makin lemah. Langkah kau tak gagah. Bicara kau lemah. Usrah kau perlahan. Dakwah kau tak jalan. Tarbiyah untuk diri sendiri pun aku tengok takde kesan."


Senyap. Dengar jelah Mikhail ni nak cakap apa.


"Chad. Aku sayang kau. Aku taknak tengok pemuda yang dah habiskan masa mudanya untuk Islam, jatuh hanya sebab kehilangan kawan."

"I'm sorry but, dia bukan kawan."

"Yes I know. Kau tak anggap dia kawan. Kau anggap dia tuhan." Mikhail provoke.

Chad pandang. "The heck is wrong with you huh?"

Meek senyum. "Marah?"

Senyap.


Sebab dah selalu diingatkan, berkata-kata masa marah cuma akan buat kita menyesal je nanti.


"Kalau betul kau tak anggap dia tuhan, kau mesti takkan jatuh hanya sebab dia dijemput dulu. Kan?"

"Dia banyak bantu aku."

"Kau banyak bergantung pada dia."

"Dia selalu ada masa aku susah senang."

"Allah selalu ada setiap masa."

"Meek. Kau senyap. Kau tak faham. Aku hilang kawan. Kawan aku sejak tadika. Aku bukan hilang kawan yang baru kenal setahun dua."

"Aku tahu."

"And then?"

"Kau nak terus jatuh? Weh, kalau Qiden nampak kau macam ni, confirm dia kecewa. Penat dia bekalkan kau dengan macam-macam nasihat dan pesanan, ingatkan kau supaya jangan lupa Quran walau susah mana pun ujian."

"Aku penat."

"Kau penat sebab kau buat sesuatu nak harap ganjaran."

"Aku tak harap ganjaran."

"And then what? Pujian?"

"Kau dah kenapa?"

"Orang yang susah terima teguran tu orang yang keras hatinya."

"So, kau nak kata hati aku keras. Cemtu?"

"I'd never say so."


Meek ni main pusing-pusing ayat pulak. Aku dah panas ni.


"Irsyad, pandang aku."

Chad pandang Meek. Muka merah, bengang punya pasal.

"Aku tak sanggup tengok kau futur. Ramadhan dah nak habis. Tapi kau masih terus jatuh. Jauh. Aku sayang kau."

"No need to be so kasarlah kalau macam tu." Perlahan suara Chad antara dengar dan tak.

Meek peluk Irsyad erat. "Aku minta maaf," bisik Meek tenang.

Pelukan dilepaskan.

"Aku taknak kau futur ( give up) dengan apa yang berlaku. Aku taknak kau jatuh. Aku taknak kau jauh. Aku taknak kau balik pada life kau dulu..

Irsyad, aku sayang kau."

Chad diam. Matanya ditala ke arah lain.


Qiden, aku rindu kau.



"Irsyad, jasad Naqiuddin mungkin dah takde. Tapi semangat ukhuwah tu terus ada. Dekat dalam ni." Meek tepuk dada Chad beberapa kali.

"Bangunlah, jadi manusia yang hebat. Teruskan perjuangan kau kat dunia ni. Sampai masa nanti, kau pun akan pergi, sambut seruan Dia macam Lee dan Qiden."

Pejam mata.

"Please, jadi manusia baru. Manusia yang tak jatuh sebab manusia dah. Sekalipun kau jatuh sebab manusia, bangunlah sebab Allah. Sebab kau nak berubah. Jadi manusia yang hebat dakwah tarbiyah."

Suara Meek masih tenang. Dia abang. Dia senior. Dia sahabat.

"Thanks Meek, ingatkan aku." Lemah suara Irsyad.

Meek senyum. "No biggie lah kiddo."



Bahu Irsyad ditepuk beberapa kali.

"Bangun, ummah perlukan kau."

7 comments:

shine like the sun said...

Allah..touched,suke ayat last tu,smoga kita bangkit utk berubah kerana Allah^_^

Anonymous said...

to forget the past is aint easy.
zedus the legend seiv. always.

Ini Bukan Kerja Gila said...

MasyaAllah. Terharulah. Something I can relate to myself. jzkk akhi. :')

nur istisyhad said...
This comment has been removed by the author.
nur istisyhad said...

mohon check emel bro,jazakallah

nur istisyhad said...

mohon check email bro,jazakallah

Anonymous said...

bangun sebab Allah. Walau sepahit apa pun, bangun sebab Allah. One day, insyaAllah you and your bestfriend will meet up dekat sana. I know deep down in you, you are a strong person. Bangun sebab Allah.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...