Matonism

Matonism

Wednesday, 6 January 2016

Bila Hang Nak Bahagia?

sini

That terbakar-kecewa-sedih-patah hati-marah-cemburu-dan-sebagainya moment bila orang yang kita suka, suka orang lain.

Awat hang tak boleh tengok kebahagiaan orang lain?

Sometimes macam, ala bekpi depa nak kata apa.

Tapi ikutkan aku saja la, suka tengok reaksi orang dekat ruangan komen. Especially bila kawan aku ni jenis femes dan ramai peminat. Aku perasan ada beberapa jenis manusia dalam dunia.



1. The happy-for-you type

Ini jenis yang bila nampak kegembiraan orang lain, dia akan turut gembira. Especially sekarang ni kita cakap pasal kahwin.

Akan ada lah komen-komen bawah gambar atau status dengan komen macam ni.

"Alhamdulillah saya tumpang gembira untuk anda dan isteri anda."

"MashaAllah tepat sekali pilihan anda. Dialah yang terbaik, saya sangat gembira anda dah jumpa pasangan hidup mati hidup semula anda."

"Ya tohaaaan suwiiiit!!!"

"Wow! Wow! Wow!"



Jenis kedua pulak,

2. The commenting-on-everything type

Ini bila kita upload gambar kahwin, dekat ruangan komen tu kita boleh dapat la baca komen-komen berunsur...

"Awat isteri hang hodoh? Ew aku lagi lawa."

"Macam murah ja pelamin hang apa semua."

"Euw wat iz dat u wearing?"

"Buat kat mana ni? Tak hire photographer ke?"

"Gemok doe swami angg!"

What. on. earth. is. SWAMI?"


Dan bila kita tak upload gambar kahwin.

"Wei wei wei hang baik tak payah umum dah kahwin kalau taknak tunjuk."

"Dah agak dah ni mesti jet jet islamik taknak tayang isteri tapi kecoh nak heboh pasal dia punya sweet marriage."

"Malu la tu nak tunjuk sebab guna duit mak bapak lagi buat majlis."



Yang ketiga,

3. The religious-and-move-on type

"Alhamdulillah, kahwin awal. Moga-moga barakahnya ada. Seperti hadis Rasulullah (letak hadis yang taktahu sahih atau tidak tapi harapnya sahih). Semoga kekal sampai Jannah!

"Inilah pilihan yang kita idamkan, inilah cara nikah mengikut sunnah yang sepatutnya kita lakukan. Tabik!!!"

"Alhamdulillah hang dah kahwin. Aku seronok tengok hang, dah bina masjid. Hidup dalam keberkahan. Takpaaa ada lagi abam femes luar sana yang bujang. Jangan sedih girlsss, heads up! Kita move on kat abam femes sana pulak."



Dan yang terakhir,

4. The-in-denial type

Jenis ni yang aku tak berapa paham dan paling tak paham. Especially bila dia comment siap mention seluruh kaum kerabat housemate roommate classmate coursemate.

"WEEEEHHHHH SUAMI AKU KAHWIN DENGAN ORANG LAIN!"

Tak pun jenis lain sikit...

"Takpa bang, kuota ada lagi tiga kosong. Sudilah kiranya untuk spare satu ruang untuk saya? Hihihihi."

Adehh.



Apa pun, sebelum aku dapat sebijik statement ni...

"Hang cakap senang laaa! Emma Watson belum kahwin."

Baik aku diam. Hahahaha.



Anyway, come on. Sometimes we need to be realistic, sometimes we don't.

And frankly speaking, I'm a writer, don't take my words personally. I write stories, based on what I see or what I feel. That doesn't mean everything I write is about my life, let alone, myself.

Come on?

10 comments:

Anonymous said...

Cute gmbr tu.. :)

najwa hassim said...

😂😂...
(Sengih manjang)

Erni Hasmiza said...

Gambar tu cute nyaa

nurmohd619 said...

Sokay. Sorait. Kemon bebeh fight fight fight..kikiki

Amni Mohamed said...

haha semua tu menunjukkan sifat manusia. ada,complain. takda, lagilah complain never satisfied. sengih je lah

Melissa Muklis said...

ohh.. minat emma watson yerr.. hahaha

Akhi Hujan said...

in denial tu paling takleh blah hahaha

Akhi Hujan said...

in denial tu paling takleh blah hahaha

Saudagar Sorga , kehkeh said...

bahaya kawan ngn akh tomato nih .. die pandai baca orang tau ... heee ~ takuuutt

Anonymous said...

Tomato you're the best.:-)

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...