Matonism

Matonism

Tuesday, 5 January 2016

Untuk Raudah

sini


Amaran: Post ini mempunyai unsur geli-geli serta mual dan loya. Jadi, sila sediakan baldi dan lapangkan dada. Kalau nak selamat, jangan baca.



Kisah ni berlaku pagi tadi, selepas Talhah selesai bersarapan pagi di luar. Sengaja Talhah tinggalkan telefon bimbitnya di rumah kerana sedang di cas.

Okey. Kita awalkan sikit. Kisah ni bermula pada awal pagi waktu Talhah baru bangun dari tidur.

Untuk pengetahuan umum, baru nak masuk 6 bulan (atau 5 bulan?) Talhah melafaz akad menikahi Raudah. Pun begitu, mereka tidak tinggal sebumbung. Raudah harus meneruskan kehidupannya di Malaysia, manakala rezeki Talhah lebih terbuka di negara seberang laut. Allah lebih tahu apa yang terbaik, dan mereka juga sudah bulat hati untuk redha dengan ketetapan takdir berkhidmat sebagai doktor di dua negara berbeza, dua cabaran berbeza, satu tanggungjawab sama.


Talhah ni jenis suka silent phone, dan kalau tidur tu memang tidur mati. Alhamdulillah Raudah ni seorang yang penyabar lagi memahami, mungkin perbezaan umur buatkan Raudah lebih matang dalam mengurus rumah tangga. Nak mengharapkan Talhah memang tak tahulah bila, but come on, Talhah ni seorang yang bertanggungjawab juga ok!

Semalam Talhah ambil cuti, kena jumpa internal med sebab result blood test haritu, anti-Tg terlebih tinggi. So refer dekat specialist to assure tak cancerous whatsoever why am I even describing this. Dan selepas beberapa urusan dan tidur lepas balik dari hospital lepas checkup and dapat result, which is benign, so safe. Tak perlu further treatment. Tunggu lagi tiga bulan untuk next full checkup.



Talhah dah janji taknak buat silent, so dia buat volume paling kuat. Turns out Raudah cuti harini, ada urusan peribadi.

So rutin pagi Raudah, call Talhah berbelas kali sampai Talhah bangun. (Weh sumpah cerita ni cheesy so boleh kot nak close tab sekarang.)

Tapi pagi ni, sekali call je dah bangun. Buat urusan apa semua. Raudah mesej, mengadu pening-pening, ada oral ulcer dan fatigue.

Talhah bukannya tak peduli tapi dia dah suruh isteri kesayangan dia ni pergi buat check up. Tambah sebab Raudah demam, dan dia jauh. Jadi takde benda sangat yang boleh dibantu.


(Nota: Disebabkan sikap kurang matang Talhah ni lah, memang perkahwinan mereka bukannya sweet like marshmallow and cotton candy macam yang orang selalu hebah-hebahkan. Indah dan manis. Tapi hampir setiap bulan gaduh, tambah waktu-waktu di mana emosi Raudah kurang stabil dan Talhah pula dihimpit dengan keletihan dan sebagainya.)


Tengah hari di Malaysia, pagi di negara tempat Talhah tinggal. Talhah keluar pergi sarapan, dan tinggalkan phone di rumah. Charging. Powerbank pun dah nak habis battery. Turun makan dekat kedai bawah je kot!

Bila balik tu, tengok ada dalam tujuh lapan mesej dari Raudah.


(Nota lagi: Raudah ni bukan jenis suka mesej-mesej sangat kalau orang tak reply.)


So Talhah baca la mesej.


Raudah (Wife): Talhah
Raudah (Wife): I rasa I ada jangkitan kuman.
Raudah (Wife): Shivering
Raudah (Wife): (Emoji nangis air mata dua-dua belah)
Raudah (Wife): Talhah..
Raudah (Wife): Kenapa suka tido?
Raudah (Wife): Suka takde waktu saya perlukan awak.
Raudah (Wife): (Emoji air mata sebelah)


Macam biasa muka Talhah masa baca tu macam...

Aduh pergi breakfast je pun. Mengada la dia ni. Demam sikit je pun. Dia ni pun doktor juga, bukan aku sorang. Dah suruh pergi checkup and makan ubat dah tadi.

(Nota: Sori awak, jangan ambil hati.)


Talhah pun fikir la dua tiga kali nak balas apa.


Talhah: I pergi breakfast la.
Talhah: Haih.

Raudah (Wife): Sakit
Raudah (Wife): (Emoji air mata dua-dua belah)

Talhah: Sedih jugalah bila Raudah selalu kata I selalu takde bila Raudah perlukan.
Talhah: But I tried though.
Talhah: Pergilah buat checkup.

Raudah: Ok..
Raudah: I  need you


Dan conversation suami isteri pun diteruskan. kahkah whatever.

Tapi Talhah yang irritated dengan sikap manja isterinya ni pun tarik nafas dalam-dalam. Fikir macam mana caranya nak bantu.

Iyalah mereka ni dah selalu gaduh, dan biasanya disebabkan ego Talhah yang tinggi melangit. Walaupun orang selalu kata,

"Untunglah akak dapat kahwin dengan Talhah. Dia tu hebat tu."

"Jeles saya tengok akak dengan Talhah."

"Talhah pilih akak, dia nampak sweet je. Tulisan dia pun best. Untunglah akak."

Dan banyak lagi pujian yang Raudah dapat. Tapi hakikatnya, Allah saja yang tahu betapa Raudah memerlukan kesabaran dan kematangan dalam mengurus hal rumah tangga. Bukan memburukkan Talhah, tapi banyak kelemahan Talhah dalam melayar bahtera rumah tangga yang orang canang-canang, gonna be easy and fun. Kahwin awal boleh elak maksiat dan sebagainya. Tapi sejujurnya everything is not the way it seems. Trust me. As a youth, we should focus more on preparing. Marriage is not our goal, our goal is to get Allah's mercy.


Lepas lama Talhah bertafakur tengok skrin laptopnya, tengok balik tweets dan sebagainya. Baca balik buku yang ditulisnya, baca buku milik isterinya, baca buku #Chenta tulisan Angel Pakai Gucci. Talhah rasa dah sampai masanya untuk dia bersikap lebih matang dalam mengurus perasaan.

Dalam apa jua sekalipun, lelaki dan perempuan takkan pernah sama. Selama 6 bulan Raudah bersabar, walaupun 6 bulan bukanlah tempoh yang lama, tapi 6 bulan itu sudah cukup dengan pelbagai rencah pahit manis, tawa air mata yang dilalui bersama. Dan mungkin 60 tahun mendatang mereka masih lagi bersama. Jika bukan di dunia, tak mampu rasanya untuk Talhah berpisah dengan Raudah. Biar Raudah menjadi bidadarinya di dunia, dan juga bidadarinya di syurga.


Akhirnya Talhah rasa, cara terbaik adalah dengan menggunakan kelembutan. Teringat permintaan Raudah tempoh hari selepas mereka bergaduh bertengkar dan berbaik semula.

"Awak, maafkan semua salah silap saya pada awak. Awak, saya ni tak sempurna dan banyak kelemahan. Harap awak boleh bersabar dengan saya. Harap awak boleh didik saya untuk jadi isteri solehah."

Walaupun jawapan Talhah cumalah "Hm yelah ok."


Perjalanan perkahwinan bukanlah perjalanan yang ditabur bunga. Bukan jalan yang sentiasa dihiasi haruman dan keindahan. Tapi jalan penuh duri, jalan sempit dan gelap, namun ditemani seorang yang istimewa di sisi.


Talhah check telefon bimbit, ada satu mesej dari Raudah.

Raudah (Wife): Raudah nak tidur kejap, tak larat. Sakit kepala sangat.

Talhah faham, dia memang selalu marah kalau mesejnya tak berbalas.

Lalu dia pilih untuk hantar satu mesej yang jarang-jarang dihantar.

Talhah: Ok sayang. Rehatlah dulu. Have a good rest.

Dan selepas beberapa minit, dia hantar lagi satu mesej.

Talhah: Raudah, I minta maaf. I minta maaf I selalu gagal untuk menjadi suami yang terbaik. I'm so sorry for making same mistakes over and over again. Wish to see you soon. Imy sayang.


Sekian.

Harap takde yang muntah. Hahahaha!

So adik-adik, abang dan kakak. Saya bukanlah sesiapa yang layak bercakap tentang pernikahan. Kerana siapalah saya untuk menghalang pernikahan awal. Tapi kena jelas, kahwin ni bukan for fun. Bukan untuk sehari dua, bukan juga sebulan dua atau setahun dua. Kahwin ni biar selamanya. Kahwinlah kerana nak dapat redha Allah, bukan kerana nak menunjuk-nunjuk dan cuba untuk menjadi contoh. Bukan juga kerana nak 'bebas maksiat' saja. Sebab kalau itu matlamat kita, kita akan bosan.


Dan untuk Raudah, cepat sihat ok? Bangun nanti bacalah entri ni saya tulis untuk awak.

24 comments:

kusyi said...

Hahaha. Dandan je hg ni mato.

Anonymous said...

Sy baca amrn pun dah senyum2 sndiri..semoga bhgia sampai jannah,biarpun sdikit sedih talhah dah kawin..huhu

Anonymous said...

Amboih talhah tu msto?raudah tu sapa?walimah tak jmput pun noh

Anonymous said...

Talhah tu mato kan?

Anonymous said...

Dia bru ckp dia single beberapa hari lepas dkt fb. He is a writer. So girls. Keep on hoping.hahahaha. ;)

Anonymous said...

anon 02:21 Single dkt fb tu,mgkn mato maksudkn single jarak jauh..😀

Anonymous said...

talhah, terus sabar ya. dan improve. moga talhah dan raudah selalu diberkatiNya. :))

Anonymous said...

anon 02:21 say to anon 02:57

haha. tak tau. he enjoy making his reader confused. so, just let be confused.

Anonymous said...

Mato dah kawin ke? *emoji airmata dua-dua belah* *emoji gelak keluar air mata *

Anonymous said...

Mato dh kahwin?*emoji terkejut*

Anonymous said...

mato = talhah ??? *emoji pisau*

Melissa Muklis said...

aww.. so sweet >///< haha

Atiqah Yusoff said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

ni macam bukan mato je ni

Anonymous said...

Ehhhh....o...Kay.

Hidayatun Nadhirah said...

Sememangnya yang bernama Raudah itu punyai akhlak yang sedemikian?

Anonymous said...

setuju dengan anon yang cakap ni bukan macam mato . mungkin ni mato . tapi kenapa eah ? rasa lain entri dulu dengan sekarang . entri sekarang ni macam tak rasa 'feel' dia . hehe .

Anonymous said...

So just let us be confused. Haha. Okay.

Saudagar Sorga , kehkeh said...

mak aihh ! thalhah hazni dibahannye .. sweet nohhh

Anonymous said...

semua diam .. *emoji muka katak *

Anonymous said...

jangan la kahwin eeeeeeeeeeeee

Anonymous said...

Hahsgahahahaha idk, let me just laughing over here

Anonymous said...

hahahaha. baca komen2 korang lagi best dari entry mato-raudhah. eh.
*lol*
*mudah terhibur*

anon 02:57 said...

Kalau mato belum kahwin pun,sy rasa mesti sudah bertunang ni..

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...