Matonism

Matonism

Wednesday, 6 January 2016

Lee

sini
Yesterday was quite a day for me. Plus, recently (few days up to few weeks back) my friends been asking me why am I avoiding them, pushing them away. Worse, they asked if I actually want to cut off our friendship.

Of all friends, I have this one friend. We have been such a good mate ever since I was 13, or probably 14.

Lee by what I call him. Harif is how he mostly known as.

This is how we started being friends.

He used to call me by my first name. Which solely for formal purposes.

"Salam. (My first name), What is your problem actually?"

Well I was doing a little writing when he asked.

Personally, I am already so busy managing life. Problems here and there. (Note: I used to share everything with Lee, but recently I can't even tell myself to do stuff, let alone telling people about what am I up to.)

So in brief, I asked another close friend of mine.

Me: Am I actually pushing people away?
Friend: What do you think?
Me: I think I need an answer.
Friend: Go figure.

How helpful.

So this was what happened next.

I spent few minutes with Lee, updating him about what happened to me. From typical health problem to some kind of past event that I still hold back. Firm and tight.

"I don't know, I think (put that person's name) really gave a massive bad impact on my life."

It took awhile for Lee to reply.

Then he gave me such a long reply where in it, he said,

"Who cares about (put that person's name), the impact will make you bounce higher than before. We can make it from bad to good insyaAllah."


He made me ponder for the whole night, until today.

His point is clear. That person really did make a change in my life. A real big change. I can't deny, I began writing because I was despondent, I was heartbroken, I was tired, I was crestfallen, I was grief-stricken, I was about to give up surviving. I was about to commit suicide.

Lee was there, Lee supported me all the way long. Lee still is. Always here, being a supportive friend, a good brother and a very humble homie.


Seeing my life now, achieving what I've achieved, I know, the only thing we need to do is to embark the journey.


And to all my friends, I'm sorry for abandoning the friendship. I myself is having quite a hard time. Yet that doesn't mean I'm ditching the friendship.

I just need a space of my own.

Don't worry about getting a reply, insyaAllah I can still reply to your messages. It's just, I probably got no time to hang around, talk about some random stuff, yet if you need somebody to talk to, hit me up. I probably give a late response or something, but a reply still a reply, kan?


P/s: Pardon my grammar, I am in no mood of checking, let alone correcting.

Bila Hang Nak Bahagia?

sini

That terbakar-kecewa-sedih-patah hati-marah-cemburu-dan-sebagainya moment bila orang yang kita suka, suka orang lain.

Awat hang tak boleh tengok kebahagiaan orang lain?

Sometimes macam, ala bekpi depa nak kata apa.

Tapi ikutkan aku saja la, suka tengok reaksi orang dekat ruangan komen. Especially bila kawan aku ni jenis femes dan ramai peminat. Aku perasan ada beberapa jenis manusia dalam dunia.



1. The happy-for-you type

Ini jenis yang bila nampak kegembiraan orang lain, dia akan turut gembira. Especially sekarang ni kita cakap pasal kahwin.

Akan ada lah komen-komen bawah gambar atau status dengan komen macam ni.

"Alhamdulillah saya tumpang gembira untuk anda dan isteri anda."

"MashaAllah tepat sekali pilihan anda. Dialah yang terbaik, saya sangat gembira anda dah jumpa pasangan hidup mati hidup semula anda."

"Ya tohaaaan suwiiiit!!!"

"Wow! Wow! Wow!"



Jenis kedua pulak,

2. The commenting-on-everything type

Ini bila kita upload gambar kahwin, dekat ruangan komen tu kita boleh dapat la baca komen-komen berunsur...

"Awat isteri hang hodoh? Ew aku lagi lawa."

"Macam murah ja pelamin hang apa semua."

"Euw wat iz dat u wearing?"

"Buat kat mana ni? Tak hire photographer ke?"

"Gemok doe swami angg!"

What. on. earth. is. SWAMI?"


Dan bila kita tak upload gambar kahwin.

"Wei wei wei hang baik tak payah umum dah kahwin kalau taknak tunjuk."

"Dah agak dah ni mesti jet jet islamik taknak tayang isteri tapi kecoh nak heboh pasal dia punya sweet marriage."

"Malu la tu nak tunjuk sebab guna duit mak bapak lagi buat majlis."



Yang ketiga,

3. The religious-and-move-on type

"Alhamdulillah, kahwin awal. Moga-moga barakahnya ada. Seperti hadis Rasulullah (letak hadis yang taktahu sahih atau tidak tapi harapnya sahih). Semoga kekal sampai Jannah!

"Inilah pilihan yang kita idamkan, inilah cara nikah mengikut sunnah yang sepatutnya kita lakukan. Tabik!!!"

"Alhamdulillah hang dah kahwin. Aku seronok tengok hang, dah bina masjid. Hidup dalam keberkahan. Takpaaa ada lagi abam femes luar sana yang bujang. Jangan sedih girlsss, heads up! Kita move on kat abam femes sana pulak."



Dan yang terakhir,

4. The-in-denial type

Jenis ni yang aku tak berapa paham dan paling tak paham. Especially bila dia comment siap mention seluruh kaum kerabat housemate roommate classmate coursemate.

"WEEEEHHHHH SUAMI AKU KAHWIN DENGAN ORANG LAIN!"

Tak pun jenis lain sikit...

"Takpa bang, kuota ada lagi tiga kosong. Sudilah kiranya untuk spare satu ruang untuk saya? Hihihihi."

Adehh.



Apa pun, sebelum aku dapat sebijik statement ni...

"Hang cakap senang laaa! Emma Watson belum kahwin."

Baik aku diam. Hahahaha.



Anyway, come on. Sometimes we need to be realistic, sometimes we don't.

And frankly speaking, I'm a writer, don't take my words personally. I write stories, based on what I see or what I feel. That doesn't mean everything I write is about my life, let alone, myself.

Come on?

Tuesday, 5 January 2016

Untuk Raudah

sini


Amaran: Post ini mempunyai unsur geli-geli serta mual dan loya. Jadi, sila sediakan baldi dan lapangkan dada. Kalau nak selamat, jangan baca.



Kisah ni berlaku pagi tadi, selepas Talhah selesai bersarapan pagi di luar. Sengaja Talhah tinggalkan telefon bimbitnya di rumah kerana sedang di cas.

Okey. Kita awalkan sikit. Kisah ni bermula pada awal pagi waktu Talhah baru bangun dari tidur.

Untuk pengetahuan umum, baru nak masuk 6 bulan (atau 5 bulan?) Talhah melafaz akad menikahi Raudah. Pun begitu, mereka tidak tinggal sebumbung. Raudah harus meneruskan kehidupannya di Malaysia, manakala rezeki Talhah lebih terbuka di negara seberang laut. Allah lebih tahu apa yang terbaik, dan mereka juga sudah bulat hati untuk redha dengan ketetapan takdir berkhidmat sebagai doktor di dua negara berbeza, dua cabaran berbeza, satu tanggungjawab sama.


Talhah ni jenis suka silent phone, dan kalau tidur tu memang tidur mati. Alhamdulillah Raudah ni seorang yang penyabar lagi memahami, mungkin perbezaan umur buatkan Raudah lebih matang dalam mengurus rumah tangga. Nak mengharapkan Talhah memang tak tahulah bila, but come on, Talhah ni seorang yang bertanggungjawab juga ok!

Semalam Talhah ambil cuti, kena jumpa internal med sebab result blood test haritu, anti-Tg terlebih tinggi. So refer dekat specialist to assure tak cancerous whatsoever why am I even describing this. Dan selepas beberapa urusan dan tidur lepas balik dari hospital lepas checkup and dapat result, which is benign, so safe. Tak perlu further treatment. Tunggu lagi tiga bulan untuk next full checkup.



Talhah dah janji taknak buat silent, so dia buat volume paling kuat. Turns out Raudah cuti harini, ada urusan peribadi.

So rutin pagi Raudah, call Talhah berbelas kali sampai Talhah bangun. (Weh sumpah cerita ni cheesy so boleh kot nak close tab sekarang.)

Tapi pagi ni, sekali call je dah bangun. Buat urusan apa semua. Raudah mesej, mengadu pening-pening, ada oral ulcer dan fatigue.

Talhah bukannya tak peduli tapi dia dah suruh isteri kesayangan dia ni pergi buat check up. Tambah sebab Raudah demam, dan dia jauh. Jadi takde benda sangat yang boleh dibantu.


(Nota: Disebabkan sikap kurang matang Talhah ni lah, memang perkahwinan mereka bukannya sweet like marshmallow and cotton candy macam yang orang selalu hebah-hebahkan. Indah dan manis. Tapi hampir setiap bulan gaduh, tambah waktu-waktu di mana emosi Raudah kurang stabil dan Talhah pula dihimpit dengan keletihan dan sebagainya.)


Tengah hari di Malaysia, pagi di negara tempat Talhah tinggal. Talhah keluar pergi sarapan, dan tinggalkan phone di rumah. Charging. Powerbank pun dah nak habis battery. Turun makan dekat kedai bawah je kot!

Bila balik tu, tengok ada dalam tujuh lapan mesej dari Raudah.


(Nota lagi: Raudah ni bukan jenis suka mesej-mesej sangat kalau orang tak reply.)


So Talhah baca la mesej.


Raudah (Wife): Talhah
Raudah (Wife): I rasa I ada jangkitan kuman.
Raudah (Wife): Shivering
Raudah (Wife): (Emoji nangis air mata dua-dua belah)
Raudah (Wife): Talhah..
Raudah (Wife): Kenapa suka tido?
Raudah (Wife): Suka takde waktu saya perlukan awak.
Raudah (Wife): (Emoji air mata sebelah)


Macam biasa muka Talhah masa baca tu macam...

Aduh pergi breakfast je pun. Mengada la dia ni. Demam sikit je pun. Dia ni pun doktor juga, bukan aku sorang. Dah suruh pergi checkup and makan ubat dah tadi.

(Nota: Sori awak, jangan ambil hati.)


Talhah pun fikir la dua tiga kali nak balas apa.


Talhah: I pergi breakfast la.
Talhah: Haih.

Raudah (Wife): Sakit
Raudah (Wife): (Emoji air mata dua-dua belah)

Talhah: Sedih jugalah bila Raudah selalu kata I selalu takde bila Raudah perlukan.
Talhah: But I tried though.
Talhah: Pergilah buat checkup.

Raudah: Ok..
Raudah: I  need you


Dan conversation suami isteri pun diteruskan. kahkah whatever.

Tapi Talhah yang irritated dengan sikap manja isterinya ni pun tarik nafas dalam-dalam. Fikir macam mana caranya nak bantu.

Iyalah mereka ni dah selalu gaduh, dan biasanya disebabkan ego Talhah yang tinggi melangit. Walaupun orang selalu kata,

"Untunglah akak dapat kahwin dengan Talhah. Dia tu hebat tu."

"Jeles saya tengok akak dengan Talhah."

"Talhah pilih akak, dia nampak sweet je. Tulisan dia pun best. Untunglah akak."

Dan banyak lagi pujian yang Raudah dapat. Tapi hakikatnya, Allah saja yang tahu betapa Raudah memerlukan kesabaran dan kematangan dalam mengurus hal rumah tangga. Bukan memburukkan Talhah, tapi banyak kelemahan Talhah dalam melayar bahtera rumah tangga yang orang canang-canang, gonna be easy and fun. Kahwin awal boleh elak maksiat dan sebagainya. Tapi sejujurnya everything is not the way it seems. Trust me. As a youth, we should focus more on preparing. Marriage is not our goal, our goal is to get Allah's mercy.


Lepas lama Talhah bertafakur tengok skrin laptopnya, tengok balik tweets dan sebagainya. Baca balik buku yang ditulisnya, baca buku milik isterinya, baca buku #Chenta tulisan Angel Pakai Gucci. Talhah rasa dah sampai masanya untuk dia bersikap lebih matang dalam mengurus perasaan.

Dalam apa jua sekalipun, lelaki dan perempuan takkan pernah sama. Selama 6 bulan Raudah bersabar, walaupun 6 bulan bukanlah tempoh yang lama, tapi 6 bulan itu sudah cukup dengan pelbagai rencah pahit manis, tawa air mata yang dilalui bersama. Dan mungkin 60 tahun mendatang mereka masih lagi bersama. Jika bukan di dunia, tak mampu rasanya untuk Talhah berpisah dengan Raudah. Biar Raudah menjadi bidadarinya di dunia, dan juga bidadarinya di syurga.


Akhirnya Talhah rasa, cara terbaik adalah dengan menggunakan kelembutan. Teringat permintaan Raudah tempoh hari selepas mereka bergaduh bertengkar dan berbaik semula.

"Awak, maafkan semua salah silap saya pada awak. Awak, saya ni tak sempurna dan banyak kelemahan. Harap awak boleh bersabar dengan saya. Harap awak boleh didik saya untuk jadi isteri solehah."

Walaupun jawapan Talhah cumalah "Hm yelah ok."


Perjalanan perkahwinan bukanlah perjalanan yang ditabur bunga. Bukan jalan yang sentiasa dihiasi haruman dan keindahan. Tapi jalan penuh duri, jalan sempit dan gelap, namun ditemani seorang yang istimewa di sisi.


Talhah check telefon bimbit, ada satu mesej dari Raudah.

Raudah (Wife): Raudah nak tidur kejap, tak larat. Sakit kepala sangat.

Talhah faham, dia memang selalu marah kalau mesejnya tak berbalas.

Lalu dia pilih untuk hantar satu mesej yang jarang-jarang dihantar.

Talhah: Ok sayang. Rehatlah dulu. Have a good rest.

Dan selepas beberapa minit, dia hantar lagi satu mesej.

Talhah: Raudah, I minta maaf. I minta maaf I selalu gagal untuk menjadi suami yang terbaik. I'm so sorry for making same mistakes over and over again. Wish to see you soon. Imy sayang.


Sekian.

Harap takde yang muntah. Hahahaha!

So adik-adik, abang dan kakak. Saya bukanlah sesiapa yang layak bercakap tentang pernikahan. Kerana siapalah saya untuk menghalang pernikahan awal. Tapi kena jelas, kahwin ni bukan for fun. Bukan untuk sehari dua, bukan juga sebulan dua atau setahun dua. Kahwin ni biar selamanya. Kahwinlah kerana nak dapat redha Allah, bukan kerana nak menunjuk-nunjuk dan cuba untuk menjadi contoh. Bukan juga kerana nak 'bebas maksiat' saja. Sebab kalau itu matlamat kita, kita akan bosan.


Dan untuk Raudah, cepat sihat ok? Bangun nanti bacalah entri ni saya tulis untuk awak.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...