Matonism

Matonism

Tuesday, 10 May 2016

M-A-R-A-H-A-R-A-M

SINI

[TAJUK TAK ADA KAITAN  DENGAN ENTRI. KONONNYA.]

Tadi sambil jalan-jalan dengan Mama, wanita yang tak pernah sekali tinggalkan aku, be it waktu aku berada di bawah, atau ketika aku di atas. Waktu aku jatuh, dan juga waktu aku berlari. Tak pernah sekali beliau tinggalkan aku. Walaupun dah banyak kali abah pesan, "Awak dah besar dah tak payah lah nak manja-manja dengan mama tu."

Tapi dia lah wanita pertama dalam hidup aku yang aku tahu, takkan pernah berhenti menyayangi dan mencintai, mendidik dan tak kan pernah sekali terhenti kesabarannya untuk aku.

Again, ini bukan entri dedikasi hari ibu.

Aku keluar dengan mama, teman ke sana ke sini, hatta ke kolej bahagian administration juga aku bersama mama. Peduli pulak aku pada mata-mata yang pandang sinis, sekurang-kurangnya aku berharap takkan ada penyesalan andai nyawa yang terpinjam ini mesti dipulangkan satu masa nanti.

Moga-moga Tuhan menjadi saksi hidup aku berbakti pada Mama dan Abah sepenuh hati. Moga-moga, usaha kecil ini menjadi asbab pintu syurga terbuka.


Sekian, sekian tentang mama.


Dalam hidup ni tak ternafi banyak penyesalan, walau dalamnya juga banyak pilihan. Seringkali pilihan aku tersilap, langkah aku tempang, keputusan aku cacat. Tapi aku yakin, Allah bukan saja-saja letak aku dalam kesusahan dan kesukaran melainkan untuk membina.

Iyalah, kita pun nak jadi doktor (boleh letak profesyen masing-masing) bukan dengan belajar satu hari. Even Rome wasn't built in a day! Inikan pula nak jadi mukmin sejati.

Sesungguhnya aku percaya, sejahat-jahat manusia itu adanya fitrah kebaikan. Sesungguhnya aku yakin, lemahnya manusia itu sebab Allah sedang menguji di titik kelemahan kita, quote Muharikah.


Kisahnya tajuk blog aku terdiri daripada huruf yang berulang-ulang dengan sambungan satu huruf.

Waktu tengah sibuk-sibuk benda apa lah aku nak tulis, aku terlintas pada satu rasa. Rasa kesal, rasa sesal. Tapi harusnya kena kembali yakin bahawa tidak Allah jadikan sesuatu perkara melainkan untuk mendidik.

Belum masuk point penting lagi ni.

Jadi kiranya tadi aku sedang sibuk-sibuk jumble word "Marah" lalu aku cuba baca dari belakang (secara peribadinya aku memang suka baca terbalik, tak tahulah it's a curse or a bless, or probably mixed blessings)

Lalu selepas aku baca secara terbalik, aku dapati word "marah" kalau diterbalikkan jadi "haram" jadi itulah kenapa aku letak title tersebut sebab pada akhirnya rants kita mana bertajuk, kita kan random? Ahahah!


///


Been getting these comments like "Mato kau dah berubah laaaahhh!"

Isn't that normal? Gaaaahhh. We don't stay the same all the time.


///


Remember when we're all still so weak and vulnerable? Here take this Troye Sivan's quote.

"No, don't give it up just yet. Stay grand for one more minute."


///


Orang cuma boleh jatuhkan kita bila kita berada di atas. Sebab kalau kita di bawah nak jatuh macam mana, kan? Haaa. So do not worry a thing when you feel low or oppressed. Allah created us for a reason, and that reason is to worship Him, not to worship this world.

Semalam aku came across satu tweet ni. Tak sempat tengok siapa yang tweet, baca sekali je. Bunyi dia lebih kurang macam ni.

"Dunia ni hina, sebab itu orang yang mulia takkan aman di dalamnya. Abu Bakar diracun, Umar ditikam, Uthman dikelar dan Ali ditetak."

Moga Allah berkati tuan punya tweet yang menyurutkan rasa gusarnya hidup.


Don't get carried away with your problems. Allah won't burden you to the extent you can't hold it no more.

Peace be upon you.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...